top of page
Sök

MEDI MÖTER och MALMÖITER

Uppdaterat: 13 juni 2022



”Medi Möter” en frijazzig konsertserie med konst, poesi och dans

Våren 2022 spelar Medi nio konserter i Malmö med olika gäster varje gång! Duon möter musiker, poeter, dansare och konstnärer, alla med en egen ingång till improvisation. Konserterna är en blandning av improvisation i stunden och Medis och gästernas låtar i nya versioner. Konstnärerna och poeterna presenterar nya verk och skapar live på scen. Det kommer växla mellan rörigt, rörligt, innerligt och intensivt. Medi påstår att allt kan bli musik och med egna spelstilen “Friformsrörelsejazz” spelar de på allt som kommer i deras väg. Alla som vågar låta sig beröras är välkomna och även de som inte törs, men som har en gnutta nyfikenhet. Konserterna passar alla åldrar och Medi hoppas på att sprida frijazzen brett denna vår. Välkomna på möten utan dagordning! Konsertserien stöttas av Musikverket.

Först ut i Medi Möter är Herman Müntzing och Lisbeth Diers som har spelat tillsammans sedan 2012 och debuterade 2015 med skivan “Auditory” som fick ett gott mottagande i pressen. 22 januari 20:00 hör vi dem på Malmö Live.


UPPTADERING: På Galleri Anti den 4e juni kl 20°




Lisbeth Diers är en dansk slagverkare, verksam som musiker, kompositör och konstnärlig ledare i olika musikaliska projekt, både nationellt och internationellt. Kännetecknande för Diers är bl.a. det sätt hon mixar slagverksljud med trumset. Hon använder olika akustiska instrument och objekt, som placeras på

trummorna, vilket skapar möjlighet för dynamiska och alternativa klangnyanser.

Herman Müntzing har vänt och vridit på akustiska och elektriska föremål sedan 1980-talet. Allt från vanliga instrument till kortslutna videomixrar, uppmickad tystnad och långsamt rullande pingisbollar smälter samman i hans konstnärskap. Han är även skapare av det 12-strängade instrumentet ”Flexichord” bestående av strängar och mikrofoner från två elgitarrer fästa på ett horisontellt massivt trästycke.

Konsert nr 2 i Medi Möter gästas av Alexandra Shabo och Anna Arvidsdotter 26 januari kl 20:00

Spelplats: The Cowgirl Gallery


Alexandra Shabo är jazzsångerska, kompositör och gitarrist med rötterna i soul, hiphop och prog, som rör sig smidigt mellan olika genrer som en musikalisk kameleont. Hon är en del av det arabiska flamencobandet Obaider och leder egna gruppen Alexandra Shabo Collective som spelar hennes musik i tre olika former. Musiken har beskrivits som en blixtrande känslostorm av melankoli över ett harmoniskt landskap som fångar upp allt i sin väg.



Anna Arvidsdotter är poet och författare. Hennes skrivande består av hudnära samhällsskildringar, med klasstillhörighet och relationer bortom tvåsamhetsnormen som viktiga motiv. 2020 mottog hon Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö.


Josefin Snygg möter Medi den 16:e februari. Spelplats: TBA


Josefin Snygg är utbildad konstnär vid Kendall College of Art and Design i Michigan. Hon är bosatt utanför Höör och verksam som konstnär där och i Malmö, där hon även arbetar som ateljerista för Förskoleförvaltningen.

Hon arbetar främst med måleri, där processen inte uppstår till följd av verbalt formulerade tankar eller ställningstaganden, men på grund av omgivande förhållanden och upplevelser. Målandet är ett sätt att leta efter kontinuitet i ett flöde av intryck och ett uttryck för uppfattade samband och nya scenarier. I ett samhälle som premierar intellekt, vetenskap, tydlighet och positionering för det konkreta, underskattas ofta kraften och informationen i känslor, sinnesupplevelser och fantasi, menar Josefin. Hennes måleri handlar om att upptäcka koncept och innehåll utifrån att arbeta med ett formspråk och att tänka genom ett görande. Att inte från början veta hur ett resultat ska se ut, utan att göra utrymme för det trevande, osäkra, sinnliga sökandet och arbeta med abstraktion och magkänsla som verkliga sätt att förstå och förhålla sig till sin omvärld.

Den 5e mars kl 20:00 möter Medi Lisa Ullén och Michala Østergaard-Nielsen på Malmö Live

Lisa Ullén är Pianist och kompositör, född i Seoul, Korea, uppvuxen i Örnsköldsvik.

Studerat vid kungliga musikhögskolan i Stockholm, med fördjupade jazzstudier vid Chapel Hill i North Carolina, USA, samt studier vid Elektronmusikstudion EMS i Stockholm och Kungliga Konsthögskolan/STdH (numera SKH)



Hon turnerar internationellt, såväl solo som i ett flertal grupper.

Hennes musik har blivit presenterad på flera internationella festivaler och i radio och tv, och hon har gett ut ett tjugotal skivor i eget namn.

2018 mottog hon P2 Jazz radions pris som årets kompositör, och 2019 mottog hennes soloverk Piano works Manifestpriset i kategorin Jazz.

Michala Østergaard-Nielsen är en mycket intressant musiker med en personlig röst på den nordiska musikscen i dag. Hon beskrivs ha "ett nästan zenbuddhistiskt förhållande till trumspel, improvisation och musik," och hon utforskar trummorna både som ett rytminstrument och som ett klanginstrument med stor sensitivitet och närvaro. 2018 fick Michala Østergaard-Nielsen utmärkelsen "Jazzkannan", som går till musiker för nydanande insatser inom jazzmusiken: "Årets jazzkanna går till en spirituell och lyhörd kompositör och musiker, vars universum är fyllt av poetiska vibrationer som leder till ögonblicklig kärlek."

Medi Möter saxofonisten Elin Forkelid den 9:e april kl 20:00 på Malmö Live

Elin Forkelid är saxofonist och har i media omnämnts som ”fenomen”. Sedan genombrottet 2009 har priser och utmärkelser haglat över henne. Hennes expressivt kraftfulla, likväl vackert sköra saxofonspel verkar inte lämna någon oberörd.

Elin är verksam som frilansande musiker och har hörts tillsammans med diverse olika projekt och grupper, som kvartetten PACE, Mats Gustafssons 30-personers band FIRE! ORCHESTRA, Anna Högberg Attack, Sofie Livebrant Kvartett och barnjazzgruppen Musikfamiljen.

Hon är också en aktiv och uppskattad kompositör och har skrivit mycket till egna bandet Elin Larsson Group. För närvarande skriver hon främst för kvartetten SOL SOL (David Stackenäs gitarr, Mauritz Agnas bas, Anna Lund trummor) som släppte debutalbumet Unaccustomed Soil våren 2019.




Medi Möter basisten Nina de Heney den 19:e april kl 20:00

Spelplats: Fridhems Folkhögskola, Svalöv Nina de Heney är en av de mest tongivande musikerna på improvisationsscenen i

Sverige. Hennes soloskivor har unsont hyllats i pressen och år 2012 mottog hon utmärkelsen årets Jazzmusiker under Swedish Jazz celebration. Hon flyttade till Sverige 1983 och kommer ursprungligen från Schweiz. Hon har studerat i USA för Miroslav Vitous på The New England Conservatory of Music in Boston. De Heney har den senast tiden specialiserat sig på soloframträdanden men framträder även i dialog med andra. Ofta med dans, eller i andra musikerkonstellationer.

Medi möter Josefin Şîlan Karlsson och Yasmine El Baramawy den 23:e april kl 20:00 på Malmö Live


Josefin Şîlan Karlsson är poet bosatt i Älvsbyn. I hennes poesi blandas vardagsliv, humor och allvar med glesbygdsromantik, ordlekar och aktivism. Hon växlar ofta mellan gräsrotsperspektiv och helikopterblick, personligt och allmänmänskligt, mörker och ljus, och tror att det mest intressanta sker i skärpunkterna. Josefin är del av det queerfeministiska poesikollektivet Det Nya Gardet och tvåfaldig SM-mästare i Poetry Slam.


Yasmine El Baramawy is an Egyptian musician, Sound Artist, Oud performer and Composer based in Malmö, She develops an original sound universe around her practice of the Oud (modified and augmented by a low string) but also around concrete music and other electronic experiments. She plays one of the world’s oldest instruments yet she manages to work with a curious blend of different approaches and genres like Oriental, Rock and Classic Music. She builds sound installations mingling with poetry and spoken word added to her Oud live manipulations, her approach is characterized by a permanent sound research exploring both the acoustic tradition of the oud and the adventurous and transversal sound practices.




Medi möter sångerskan Jenny Nilsson, pianisten Mathias Landaeus och dansaren Inna Zolotova den 7:e maj kl 20:00 på Malmö Live


Jenny Nilsson är sångerska, scenkonstnär, liveloopingartist och kompositör bosatt i Malmö. Hon skapar musik och ljudlandskap med hjälp av röst, loopar, samplingar och effekter. Musiken rör sig över genregränser och är både lekfull och innerlig på samma gång. I soloprojektet Jenny Nilsson One Woman Orchestra står hon ensam på scenen och skapar låtar och soundscapes med hjälp av livelooping. Hon skriver också musik till nycirkus, teater och dans, där hon ofta medverkar som både livemusiker och cirkusartist, skådespelare eller dansare. Jenny är också medlem i det experimentella folkpopbandet Cure-a-Phoia (SE/NO) och det multikonstnärliga scenkonstkollektivet Lur (SE/DK/DE). Just nu är hon mitt i processen med att producera sitt debutsoloalbum.


Mathias Landaeus är en notoriskt lekfull pianist som har släppt mer än femton album som bandledare. På 1990-talet bodde han i New York, där han bland annat studerade med Jaki Byard och Richie Beirach. Efter att ha återvänt till Sverige blev han en viktig person på Stockholms jazzscen. Förutom sitt inspirerande arbete som kompositör och musiker har han haft en avgörande roll i musiklivet genom att starta livescener som det inflytelserika Glenn Miller Café i Stockholm och på senare tid klubben Underground i södra Sverige. Hans lyriska spel och originella udda stil har gett honom ett rykte som en av de mest spännande pianisterna i Sverige.


Inna Zolotova är streetdansare. Hennes favoritstilar är hiphop, waacking och afrofusion. Dans för henne är ett sätt att uttrycka sina känslor genom samspel mellan musiken och kroppen. Varför just streetdans? För att det finns inga ramar och inga regler, bara frihet.


Medi möter Waileth & Bardon den 11:e juni kl 20:00 på Malmö Live Waileth & Bardon är en Malmöbaserad dansduo som arbetar med dansimprovisation på feministisk grund. Europeisk nutida dans vävs ihop med influenser från vitt skilda håll. Musiken är en danspartner. Rummet är en ständig källa till intryck. Genom instrålning blir mötet mellan dansare och publik verkligt. Duon består av Elin Waileth och Emelie Bardon, tillsammans har de drivit Moderna dansstudion i Malmö och och genomfört flertalet samarbetsprojekt, senast improvisationsprojektet Second Thought. De är också aktuella med barnföreställningen Vem Är Arg?



Konsertserien kan genomföras tack vare ett projektstöd från Musikverket och är ett samarbete med Malmö Live


119 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page